Need transmission help how to wire up a 700r4.

Old 08-14-2007, 05:56 PM
  #1  
popparaces
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Myrtle Beach,S.C.
Posts: 12
Default Need transmission help how to wire up a 700r4.

I just traded for a dually that was originally a diesel with,I think a 4l60e. Truck now has a crate 454 and a 700r4 and when the swap was done,they didnt hook up any wiring to the trans. Speedometer doesnt work of course,but what I am worried about is the torque converter doesnt lock up and the transmission doesnt shift correctly. Can anyone tell me how to wire in the 700r4 to the trucks harness or is there an aftermarket adapter that I can get? Thanks in advance for any help.
popparaces is offline  
Old 08-14-2007, 11:33 PM
  #2  
mytmouz
Senior Member
RACING JUNKIE
 
mytmouz's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Pelahatchie, MS
Posts: 995
Default

For lockup, all you need is power to the A terminal and ground the D terminal. When powered, it will lockup in all gears. Also, to avoid stalling, you will need to hook it up to your brake lights. When you apply the brake, it needs to interrupt the power to the lockup. If you don't do this, you'll need to switch the power on/off every time you stop.
mytmouz is offline  
Old 08-15-2007, 10:30 AM
  #3  
popparaces
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Myrtle Beach,S.C.
Posts: 12
Default

Thanks,I really appreciate it. I will try that.
popparaces is offline  
Old 08-15-2007, 05:44 PM
  #4  
chevguy65
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Sep 2005
Location: ID
Posts: 1,125
Default

Try Bowtie overdrives...
http://www.700r4.com/tech/tcc/relay_.../diagram.shtml
chevguy65 is offline  
Old 08-16-2007, 08:07 AM
  #5  
popparaces
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Myrtle Beach,S.C.
Posts: 12
Default

Thank you,sir.
popparaces is offline  
Old 09-04-2007, 11:44 AM
  #6  
superdave557
Junior Member
SHOW GUEST
 
Join Date: Nov 2004
Location: north
Posts: 8
Default

or you could remove the pan, put a low presure switch in the 4th control valve, this switch will have 2 wires one goes to the lockup sol, the other will go to a 12 volt source external when the key is on, ground internally the other wire on the lock up sol, no when the car is in 4th gear only the tork will lockup. i do this lots for hot rods, works nice..the switch you need is in the older 700r4 trans like 82-83. units..
superdave557 is offline  
Old 07-13-2010, 08:41 PM
  #7  
outlaw28
Junior Member
APPRENTICE
 
Join Date: Nov 2006
Location: lincolnton N.C
Posts: 18
Default

or you can buy a brake light switch for a 1965 ford f150 2wd and it will be the same thing trust me im a builder as well
outlaw28 is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service