batteries ?

Old 09-27-2012, 12:01 PM
  #1  
bear4333
Junior Member
SHOW GUEST
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 9
Default batteries ?

Just thought I'd ask,Why do people use 2 batteries if they have a alternator ?It seams redundant to me. That's around 50 lbs of extra wieght.
bear4333 is offline  
Old 09-27-2012, 05:42 PM
  #2  
TheRabbit
Senior Member
RACING JUNKIE
 
TheRabbit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Augusta, Ga.
Posts: 2,295
Default

Not sure. I'd rather run 1 battery and an alternator than run 2 batteries without an alternator like so many people do. Or better yet, 1 16 volt battery :wink:
TheRabbit is offline  
Old 09-27-2012, 05:43 PM
  #3  
markdunlap
Senior Member
DYNO OPERATOR
 
Join Date: Jan 2004
Location: central Illinois
Posts: 459
Default batteries

I use 2 batteries with a 100amp alternator.

I like the feeling that I can go 10 rounds and never need worry about charging at the track. Just one less thing to do every round.

Also that extra cranking power helps with starter life with high compression.

And my car is nose heavy so the extra weight in the back aids traction.

JMO
markdunlap is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -