OIL/WATER

Old 04-29-2011, 03:32 AM
  #1  
JEFF69Z28
Senior Member
DYNO OPERATOR
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 496
Default OIL/WATER

IS THERE A TEST FOR WATER IN OIL?I RAN MY FRESHENED UP MOTOR FOR THE FIRST TIME AND THEN CHANGED THE OIL AND IT CAME OUT LIKE WATER WHEN I DRAINED IT.IT WAS FILLED WITH PENZOIL 10W40.I SCOOPED A CUP OUT OF THE DRAIN PAN AND PUT IT ASIDE TO SEE IF IF THERE WAS ANY SEPERATION NONE SO FAR AND ITS BEEN A WEEK.MAYBE IM USE TO SEEING 15/40 OIL COMING OUT BUT IT JUST SEEMED STRANGE FOR THE OIL TO COME OUT THAT QUICKLY.MAYBE IM PARANOID BUT I DONT WANT TO BUY ANOTHER MOTOR RIGHT NOW.
JEFF69Z28 is offline  
Old 04-29-2011, 04:27 AM
  #2  
fast75vega
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Nov 2008
Location: Niagara Falls, NY
Posts: 965
Default

just put it in a clear cup or pop bottle and let it sit. if it has water in it... it will separate and the water will sink to the bottom and the oil on top :wink:
fast75vega is offline  
Old 04-29-2011, 04:45 AM
  #3  
TheRabbit
Senior Member
RACING JUNKIE
 
TheRabbit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Augusta, Ga.
Posts: 2,295
Default

Some assembly lube will make the first oil change look milky color. That's normal.
TheRabbit is offline  
Old 04-29-2011, 05:47 AM
  #4  
itsabird
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Dec 2007
Location: ohio
Posts: 812
Default

hopeful, that it's not fuel mixed, how soon after startup did you drain, could have been oil just warm.
itsabird is offline  
Old 04-29-2011, 06:01 AM
  #5  
JEFF69Z28
Senior Member
DYNO OPERATOR
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 496
Default

RAN IT 2X ONCE WHEN SETTING TIMING THEN MSD QUIT WORKING,INSTALL NEW MSD SET TIMING RUN IT FOR ABOUT 3-5 MINUTES SHUT IT OFF AND CHANGE OIL.
JEFF69Z28 is offline  
Old 04-29-2011, 06:43 AM
  #6  
curtisreed
Senior Member
RACING JUNKIE
 
curtisreed's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: KIEFER, OK.
Posts: 1,311
Default

Did you check when it was running to make sure fuel wasn't running over/out of the booster?

Curtis
curtisreed is offline  
Old 04-29-2011, 06:45 AM
  #7  
hammertime
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: May 2003
Location: Coldwater, MI
Posts: 2,998
Default

Originally Posted by JEFF69Z28
RAN IT 2X ONCE WHEN SETTING TIMING THEN MSD QUIT WORKING,INSTALL NEW MSD SET TIMING RUN IT FOR ABOUT 3-5 MINUTES SHUT IT OFF AND CHANGE OIL.
Not long enough to get the oil upto temp IMO change the oil when its nice and warm
hammertime is offline  
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service