street stock running hot?

Old 08-25-2010, 06:27 PM
  #1  
MCdirt1
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 10
Default street stock running hot?

I have a dirt car with a .060" over 350, 450 cam, after about ten minutes the temp is pushing 200 deg. new motor,new tripple pass radiator, custom fan box, 30% reduction pulleies. Timming 4 deg. advanced Can anyone help me cool this thing down?
MCdirt1 is offline  
Old 08-25-2010, 07:50 PM
  #2  
mopar1968
Senior Member
RACING JUNKIE
 
mopar1968's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Abingdon,Virginia
Posts: 3,579
Default

Are you running a restrictor in thermostat housing?
mopar1968 is offline  
Old 08-26-2010, 04:06 AM
  #3  
hink
Senior Member
EXPERT BUILDER
 
Join Date: Nov 2003
Location: NORTHEAST
Posts: 290
Default Re: street stock running hot?

Originally Posted by MCdirt1
I have a dirt car with a .060" over 350, 450 cam, after about ten minutes the temp is pushing 200 deg. new motor,new tripple pass radiator, custom fan box, 30% reduction pulleies. Timming 4 deg. advanced Can anyone help me cool this thing down?
4 degrees advanced that must be numb and should runn cool with no timing.
hink is offline  
Old 08-26-2010, 10:19 AM
  #4  
MCdirt1
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 10
Default running hot

Originally Posted by mopar1968
Are you running a restrictor in thermostat housing?
I have the restrciter in at the thermo. housing.
MCdirt1 is offline  
Old 08-26-2010, 10:25 AM
  #5  
MCdirt1
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 10
Default Re: street stock running hot?

Originally Posted by hink
Originally Posted by MCdirt1
I have a dirt car with a .060" over 350, 450 cam, after about ten minutes the temp is pushing 200 deg. new motor,new tripple pass radiator, custom fan box, 30% reduction pulleies. Timming 4 deg. advanced Can anyone help me cool this thing down?
4 degrees advanced that must be numb and should runn cool with no timing.
I tried to retard with the distr. but that didn't help any, maybe go back in and set the timing to dead zero? This motor runs great, awesome power just runs too hot.
MCdirt1 is offline  
Old 08-26-2010, 01:52 PM
  #6  
blowninjected540
Senior Member
EXPERT BUILDER
 
Join Date: Mar 2007
Location: Michigan
Posts: 379
Default

I seen this before. Ended up being the wrong head gaskets.
blowninjected540 is offline  
Old 08-26-2010, 02:06 PM
  #7  
kwkracing
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Dec 2004
Location: austin texas
Posts: 729
Default

you seem to have another issue here with incorrect timing or you dont know what u are setting it at. A performance sbc will not run at zero or 4 degrees base timing. Do your headers glow orange when you run the car at night?
kwkracing is offline  
Old 08-26-2010, 08:05 PM
  #8  
MCdirt1
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 10
Default

Originally Posted by kwkracing
you seem to have another issue here with incorrect timing or you dont know what u are setting it at. A performance sbc will not run at zero or 4 degrees base timing. Do your headers glow orange when you run the car at night?
No they don't glow, the cam I have (Erson 453 lift) was matched to the build of the engine by a local speed shop and Erson said to set the timing 4 degrees +. I have a timing tab that gives a 4 degrees advanced tab, at 1000 rpm I show dead 4+ with a timing light. Am I missing something with this?
MCdirt1 is offline  
Old 08-26-2010, 08:24 PM
  #9  
MCdirt1
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 10
Default

Originally Posted by blowninjected540
I seen this before. Ended up being the wrong head gaskets.
I made sure to check the gaskets during the build, I have been through that before as well, also with intake gaskets. I have even went as far as to run 40 below water treatment (two bottles) no sign of change. I am thinking possible flow issue, Heads were rebuilt by a performance shop.
MCdirt1 is offline  
Old 08-26-2010, 08:31 PM
  #10  
Tod74
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 4,143
Default

what is your total advance? Did you varify TDC on your pointer (with a degree wheel)when you put it together? I bet that thing gets in it's own way coming out of the corner...
Tod74 is offline  

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service