dragster advice requested

Old 06-21-2009, 10:50 AM
  #1  
holeshotta
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2003
Location: Gainesville, VA
Posts: 17
Default dragster advice requested

i am new to dragsters coming over from fast 10.5 car. Bought hardtail racetech with 489 chevy on alcohol (1050 rupert) mechanical pump, merlin steel heads, eagle rods and pistons 12.5, 4.25 Callies crank. Hoosier 33.5/17/16 ties with 70 runs. 4.56 gear, NGK plugs gapped at .035. Struggling with consistency.

I am leaving at 4200, ( air shift at 6800) Tires at 5.5 psi and engine around 160 everytime. In good air running 5.05-5.09 ( 1500 ft, low humidity) and bad air fell off to 5.17 ( 70 % humidity and 3600 foot air) Mph 134.5-135.2. short times are varying from 1.12-1.16

are my ET's off? I am varying about .06 from run to run through the day. Previous owner ran same combo 5.03-5.05 everytime. I weigh about 25 lbs more than him.


Anyone have suggestions for tire pressure, launch rpm, timing, etc.


thanks in advance
holeshotta is offline  
Old 06-21-2009, 11:11 AM
  #2  
hammertime
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: May 2003
Location: Coldwater, MI
Posts: 2,998
Default

Timing should be 35-36 but how old are the tires ?

I assume your saying that it is moving around in the 1.12 to 1.16 in the same day its usually tire or converter. Launch less may help 4200-4400
I also assume you are stagging at 160 degrees ?
hammertime is offline  
Old 06-21-2009, 11:34 AM
  #3  
holeshotta
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2003
Location: Gainesville, VA
Posts: 17
Default dragster help requested

tires are a little over a year old. launching at 4200. stagging at 160 degrees.
holeshotta is offline  
Old 06-21-2009, 12:25 PM
  #4  
hammertime
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: May 2003
Location: Coldwater, MI
Posts: 2,998
Default Re: dragster help requested

Originally Posted by holeshotta
tires are a little over a year old. launching at 4200. stagging at 160 degrees.
Sorry I thought it said 4800 eyes failing me lol

I'd be betting on tires for sure.
hammertime is offline  
Old 06-21-2009, 01:29 PM
  #5  
dparker
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Jun 2003
Location: Hobbs, NM
Posts: 842
Default Re: dragster help requested

Originally Posted by hammertime
Originally Posted by holeshotta
tires are a little over a year old. launching at 4200. stagging at 160 degrees.
Sorry I thought it said 4800 eyes failing me lol

I'd be betting on tires for sure.
holeshotta what David is saying is probably the problem. I don't want you to take this personally but I was thinking some of your inconsistancy might be the way your staging and how quick you come up on the converter. I don't know if you know that for every inch you roll in after your prestage light comes on will change your 60ft times by .015. You have 7 inches of total roll out. so if your dragster goes in 2 inches deep it will make .03 difference in the 60ft and up to .05 difference in the 1/8. A dragster to me was alittle harder to stage just right than a door car. I think it maybe, its because it is lighter and rolls easier. Just a thought.
dparker is offline  
Old 06-21-2009, 05:18 PM
  #6  
holeshotta
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2003
Location: Gainesville, VA
Posts: 17
Default

good point. I always try to repeat. i thank you for the thought
holeshotta is offline  
Old 06-21-2009, 06:20 PM
  #7  
dparker
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Jun 2003
Location: Hobbs, NM
Posts: 842
Default

Your MPH isn't changing to much, so HP isn't varying to much at WOT. I think tires or loading up at starting line. If so probably to rich.
dparker is offline  
Old 06-22-2009, 03:26 AM
  #8  
shawnp
Senior Member
RACING JUNKIE
 
Join Date: Mar 2003
Location: Ohio
Posts: 937
Default

I have to ask, are the tires chattering/skipping off the line. That is a lot of PSI for a hard tail car and your HP combo. I would think you would be between 4.5-5 PSI.

Hoosiers with only 70 runs are either tires that sat too long or someone told you wrong. We have gotten well over 300 runs on Hoosiers but average 250 runs or so before replacing.

I am thinking too much PSI is causing the tire to skip/chirp leaving he line. You are probably on the verge of bouncing the car on the leave. You may be too aggressive in the converter set up for hard tail car which will also cause this as well. A hard tail car is a very difficult combo to hit. I would swingarm it and forget it. Problem solved.
shawnp is offline  
Old 06-22-2009, 08:30 AM
  #9  
3dracing
Senior Member
MASTER BUILDER
 
Join Date: Mar 2003
Location: Dothan Al.
Posts: 166
Default

We run the same tire on our 4-link. Are they C06 or Co7's? Our car did not like the Co6's, you really have to get after them in the burn-out.
3dracing is offline  
Old 06-22-2009, 10:20 AM
  #10  
holeshotta
Junior Member
APPRENTICE
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2003
Location: Gainesville, VA
Posts: 17
Default

they are C07's........ before i buy new, I will give less air a shot...... thanks
holeshotta is offline  

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service