Results 1 to 6 of 6

Thread: Powerglide / convertor questions..

  1. #1
    Member MASTER JOURNEYMAN
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    35

    Powerglide / convertor questions..

    I'm trying to help a friend out, but based on the info I have, I'm not sure, so I need to ask for opinions. Camaro, 1979 355 motor, built pretty good. I estimate 420 - 460 h.p. P.G. w/ trans brake, and 4000 stall convertor. Here are the symptoms....with the car staged, on the line, using the trans brake, or the foot brake, rpm will not go beyond 4500. When the car leaves, it seems to be restricted, until it gets out about 500 ft., then starts running strong. Here is what has been done to this point....changed carbs...changed convertors 3 times....changed ignition coil...adjusted valves. I got involved after most of this stuff had been done. Up until recently, I was convinced it was in the motor...now I'm not so sure. The motor doesn't misfire, or break up. In fact, it seems to run strong. The ignition box is an older 7AL....the distributor is an older MSD with centrifugal advance. I have it timed AT 38 degrees. My next step will be to lock the distributor, or switch to a crank trigger system. It's a wierd situation. The owner has had this problem since the engine was installed, with the exception of one pass, when the car left strong and posted an e.t. a full second quicker than current times. Any suggestion will be appreciated.

  2. #2
    Senior Member RACING JUNKIE
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Ohio
    Posts
    935
    Which 7al box? Start retard or timing retard that may be acting up? Timing may be moving period with the distirbutor. If they have tried 3 different converters now and the car acts the same way, I would be leaning toward an electrical issue and then looking at a fuel issue.
    Thank you to all our sponsors:

    Racetech Race Cars
    V's House of Horse Power
    Intensity Race Products
    Vickers Transmissions
    Abruzzi Converters
    J&J Engine Diapers

  3. #3
    Member MASTER JOURNEYMAN
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    35
    I'm thinking that distributor is the culprit. I've had convertor problems before, but never a situation where it would hold the rpm back. Thanks for the reply.

  4. #4
    Junior Member SHOW GUEST
    Join Date
    Jun 2015
    Posts
    1
    Is the motor extremely fat? It might take that long to burn unused fuel then take off.

  5. #5
    Junior Member SHOW GUEST
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2
    low trans fluid,band set incorrectly,fluid pressure too low. Make sure the linkage is not hanging between low and drive.

  6. #6
    For one thing I think you have too much timing in it. I was told once (after torching a head between 3 and 5) that if you went over 36 degrees you were risking engine damage. Also it sounds like you may have rolled the sprag in your converter, ( but you have tried 3 different converters) so that probably isn't the problem. If it looks like the advance is coming in right in your distributor, then I would not think that it would be a distrib. problem. The timing issue, 38 degrees would make it run faster on the bottom, and lay down on top. I think I would look into the 7AL box if I were you. also if the cam is not in right that could cause your problem. Sounds like maybe too much advance in the cam. Those are the two (box and cam) that I would look into. Just my two pennies.


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Email us - Support@RacingJunk.com
Call us - 866.326.9227
Copyright © 2005-2016 RacingJunk.com All Rights Reserved.

Designated trademarks and brands are the property of their respective owners. Use of this Web site constitutes acceptance of the RacingJunk.com
Terms of Use, Classifieds Disclaimer, Privacy Policy, and Cookie Policy